Tähtajaline hoius


Tähtajalistel hoiustel on etteantud kehtivusaeg, mille jooksul laenusaaja ei tohi oma raha pangast välja võtta. Tähtaeg võib olla erinev - enamasti on see 1, 3, 6 kuud, aasta või kolm aastat. Lepingus määratud perioodi lõppedes tagastab pank hoiustajale tema raha koos intressidega. Mõnel juhul võib hoiuse enne selle tähtaja möödumist sulgeda, kuid pank ei maksa sellelt kogunenud intressi või tasub selle täies ulatuses – alandatud intressimääraga või nõudmiseni.

 

Tähtajaliste hoiuste peamine omadus


Tähtajaline hoius intressitulu on tavaliselt suurem kui nõudmiseni hoiustelt, sest sel juhul saab pank planeerida, kui kaua saab talle usaldatud raha kasutada. Mida pikem on paigutusperiood, seda tulusam on intressimäär.

Tähtajaliste pangahoiuste eelised


Kui investeerite teatud summa teatud perioodiks, makstakse sellele summale lisaks teatud protsent. Nominaalselt saate raha rohkem, kuid tegelik võit sõltub sellest, kui palju intressimäär ületab (või ei ületa) inflatsioonimäära. Võib selguda, et tarbijakorvi kallinemise tõttu on sul võimalik osta kaupu isegi vähem kui enne tagatisraha avamist. Seetõttu muutuvad pangahoiused majanduskasvu protsessis äärmiselt atraktiivseks investeerimisvahendiks, mis tagab kõrge intressimäära ja madala inflatsiooni. Panuste eelised selles etapis on ilmsed.

 

Säästud


See on klassikaline fikseeritud tähtajaga tähtajaline hoius tüüp, millega ei kaasne ei väljavõtmist ega konto täiendamist. Kõige sagedamini nõustuvad pangad nendele hoiustele andma maksimaalse intressimäära – eriti kui klient on valmis investeerima suure summa ja leping on sõlmitud pikaajaliseks, näiteks mitmeks aastaks. Selline sissemaksetüüp sobib neile klientidele, kellel on vaba säästude summa, kes on valmis neid pikaks ajaks investeerima ilma väljamakse võimaluseta ja saama maksimaalset tulu.

Kogunev tähtajaline hoius

Nagu nimigi ütleb, on raha tõhusamaks säästmiseks vaja akumuleerivaid kontosid või hoiuseid. Seda tüüpi deposiiti saab tagatisraha eluea jooksul täiendada, et koguda raha suure ostu jaoks või lihtsalt säästa sääste ja kaitsta neid inflatsiooni eest. Intress sõltub kõige sagedamini kontol olevast summast – mida rohkem seda on, seda suuremat saab pank pakkuda. Kogumishoius sobib neile klientidele, kellel ei ole esialgu palju vabu vahendeid, kuid samas soovivad sellest tulu saada. Sellise finantsinstrumendi abil on võimalik koguda kindlal eesmärgil - näiteks auto, puhkuse või hüpoteegi esmamakse.

Arveldustähtajaline hoius

Arveldushoiused võimaldavad raha osalist väljavõtmist ilma kogu intressi kaotamata eeldusel, et kahanemata jääk - lepingus kirjas minimaalne summa, mis peaks alati kontole jääma.